تاریخچه:
گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنیکار دانشكده بهداشت در سال 1375 همزمان با تاسيس دانشكده بهداشت فعاليت خود را آغاز نموده و همگام با توسعه دانشكده زمينه فعاليت گروه و تعداد اعضاء آن نيز افزايش يافته است. اولین دانشجویان این رشته در مقطع کاردانی و با نام رشته بهداشت حرفهای در این دانشکده مشغول به تحصیل شدند. سپس در سال 1379، اولین دوره کارشناسی ناپیوسته بهداشت حرفهای، در سال 1388 اولین دوره بهداشت حرفهای نیز افزوده شد و از سال 1397 نام رشته به مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار تغییر یافت. ماموریت این گروه تربیت نیروی انسانی متخصص، آموزش نظری و عملی دانشجویان در مقطع کارشناسی پیوسته طبق برنامه مصوب و سرفصلهای پیشبینی شده و انجام پژوهشهای بنیادی و کاربردی جهت تأمین نیازهای بهداشت و ایمنی کار و متناسب با خصوصیات آب و هوای کویری منطقه و نیز وفور میباشد.
رسالت و برنامه راهبردی گروه:
تعریف رشته: مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنیکار علم و فنی است که پیشبینی، شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل زیانآور شغلی در جهت تأمین، حفظ و ارتقاء بالاترین سطح سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی کارکنان تمامی مشاغل، پیشگیری از مخاطرات ایمنی و سلامت کارکنان در محیط کار و مخاطرات ناشی از عوامل زیانآور محیط کار، مشارکت در تطبیق کار با تواناییهای جسمی و روانی آنان تلاش میکند.
رسالت رشته: رسالت این رشته تربیت دانشآموختگانی است که قادرند با پیشبینی، شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل زیانآور محیط کار، سلامت جسمانی، روانی و احتماعی نیروی کار را تا بالاترین سطح ممکن تأمین نموده و با مشارکت افراد در کارهای متناسب با قابلیتهای جسمی و روانی آنان، بهرهوری و اثربخشی را ارتقاء بخشند.
رسالت گروه: با عنایت به اینکه شهرستان کاشان در سالهای اخیر به یکی از مراکز مهم صنعتی در کشور تبدیل شده است و به همین دلیل مشکلات ناشی از کار و صنعتیشدن در این شهرستان در حال افزایش میباشد، وجود نیروهای متخصص در زمینه بهداشت و ایمنی کار ضروری به نظر میرسد. به همین رسالت این گروه در دوره کارشناسی بر آن است که دانشآموختگان آگاه به مسائل علمی روز، توانمند، متخصص، کارآمد، مسئولیتپذیر و حساس به سلامت افراد، شاغلین و جامعه تربیت نماید که قادر باشند عوامل مخاطرهآمیز محیط کار را شناسایی، ارزیابی، ارزشیابی و کنترل کنند.
چشمانداز:
انتظار میرود که در 10 سال آینده دانشآموختگان این گروه با بهکارگیری نتایج علمی روزآمد و همکاری و هماهنگی با سایر متخصصان، تمامی شاغلین تحت پوشش خدمات بهداشت حرفهای قرار گیرند و با ارتقاء سطح سلامت آنان سطح بهرهوری و اثربخشی فعالیتها نیز ارتقاء یابد. همچنین گروه مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار دانشگاه علوم پزشکی کاشان با در نظر داشتن اهداف منطبق با حرکت به سمت دانشگاههای نسل سوم و چهارم (تولید ثروت، اشتغال و بهبود رفاه و سطح زندگی اجتماعی مردم)، اسناد بالادستی و نیازهای جامعه و بهویژه نظام سلامت، در کنار اهداف پایهای دانشگاههای نسل اول و دوم (آموزش و پژوهش) با تکیه بر دانش و توانمندیهای خود شامل شناسایی و ارزیابی مخاطرات شیمیایی، فیزیکی، بیولوژیکی، روانی، ارگونومی و ایمنی محیط کار حرکت نماید.
اهداف:
- تربیت دانشآموختگانی که قادر باشند با برقراری ارتباط سازنده با مدیران و کارکنان و جلب مشارکت آنها سلامت کارکنان را ارتقاء دهند.
- تربیت دانشآموختگانی که با چگونگی پیشبینی، شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل عوامل زیانآور شغلی آشنا شده و در راستای حذف و کاهش آنها فعالیت داشته باشند.
- تربیت دانشآموختگانی که قادر باشند که سطح ایمنی مشاغل را به خوبی ارزیابی نموده و با طراحی لایههای متعدد و محافظتی ایمنی در راستای ارتقاء سطح سلامت کارکنان در حین کار و در زمان بازنشستگی، کاهش حوادث ناشی از کار و کاهش غیبتهای ناشی از کار مؤثر باشند.
- اعضای گروه و دانشجویان پژوهشهای علمی در تمامی جنبههای مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی شغلی در راستای حرکت در لبه مرز علم و افزایش دانش فنی و عملی دانشجویان طراحی و اجرای نمایند.
جایگاه این رشته: دانشجویان رشته مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار در حرفه آینده خود در جامعه نقشهای زیر را بر عهده خواهند داشت:
- نقش آموزشی: آموزش به مدیران و کارکنان تمامی مشاغل
- نقش پژوهشی: کمک به پژوهشهای کاربردی در عرصههای مختلف مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار
- نقش فعالیت صنعتی: حضور در صنایع و مشاغل مختلف به شکل کارشناس، بازرس و مدیر واحد ایمنی و بهداشت شغلی، ارتقاء سطح سلامت و ایمنی کارکنان
نحوه پذیرش دانشجو در مقاطع تحصیلی: کارشناسی پیوسته
موقعیت شغلی و آینده دانشآموختگان: دانشآموختگان این رشته در بخشهای دولتی و غیردولتی زیر میتوانند مشغول به فعالیت شوند:
- مراکز بهداشتی درمانی (واحد بهداشت حرفهای)
- مراکز سلامت جامعه
- مراکز طب کار
- ادارات بازرسی کار در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
- شهرداریها
- واحد بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) زیرمجموعه وزارتخانههای دفاع، صنعت، معدن و تجارت، نیرو، نفت و زیرمجموعههای آن شامل پتروشیمی و پالایشگاهها
- تمامی صنایع بخش دولتی و غیردولتی
- شرکتهای غیردولتی خدمات بهداشت حرفهای
- شرکتهای غیردولتی خدمات ایمنی در حوزه آتشنشان
گرایشها و رشتهها برای ادامه تحصیل در این رشته: به طور کلی دانشجویان کارشناسان مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار میتوانند دوره تحصیلات تکمیلی خود را در رشتههای مختلف به شرح ذیل ادامه دهند.
- مهندسی بهداشت حرفهای و ایمنی کار (مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری)
- ارگونومی (مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری)
- مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (مقاطع کارشناسی ارشد)
- سمشناسی (مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری)