- تاریخ انتشار : 1392/12/01 - 11:58
- زمان مطالعه : 4 دقیقه
- /Zwf8
سرپرست دانشکده بهداشت عنوان کرد: نامناسب بودن شرایط ایمنی و بهداشت محیط های کاری
سرپرست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: متأسفانه شرایط ایمنی و بهداشت در محیط های کاری در بسیاری از موارد نامناسب است و این وضعیت تنها وقتی که حادثه ای رخ می دهد، نمود پیدا می کند...
پیشگیری از آسیب همواره از اقدامات جبرانی مؤثرتر است
سرپرست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: متأسفانه شرایط ایمنی و بهداشت در محیط های کاری در بسیاری از موارد نامناسب است و این وضعیت تنها وقتی که حادثه ای رخ می دهد، نمود پیدا می کند.
دکتر مسعود مطلبی کاشانی افزود: بنابراین باید با رعایت مقررات و قوانین ایمنی و بهداشتی از بروز این حوادث جلوگیری کرد.
وی، با اشاره به مسئولیت کارفرمایان و مراجع نظارتی و بازرسی تصریح کرد: مسئولیت ایمنی و بهداشت محیط کار با کار فرمایان است و کارشناسان وزارت بهداشت و وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی، نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت در کارگاه ها را برعهده دارند.
سرپرست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کاشان با اشاره به حادثه آتش سوزی در یک کارگاه تولیدی در خیابان جمهوری تهران ادامه داد: پس از وقوع حادثه همه اذهان معطوف به عملیات امداد و نجات بود و اکثر کارشناسان این عملیات را مورد نقد و بررسی قرار دادند در حالی که عوامل اصلی بروز حادثه نادیده گرفته شد، عواملی که هنوز هم می توانند منجر به وقوع حوادث مشابه گردند و این همان بی توجهی به اصل پیشگیری است.
وی، با اشاره به اینکه اگر چه بایستی قصور احتمالی پرسنل آتش نشانی و عدم وجود تجهیزات استاندارد مورد بررسی دقیق قرار گیرد و اقدامات مناسبی جهت اصلاح آن به کار گرفته شود، تاکید کرد: ولی مسئله اصلی تر این است که در حال حاضر نیز بسیاری از کارگاه های تولیدی در کشور ما دارای شرایط مشابهی با کارگاه مذکور هستند و احتمال وقوع حوادث مشابه در آن ها زیاد است.
دکتر مطلبی اظهار داشت: در قوانین و آئین نامه های ایمنی و بهداشت ساختمان ها و محیط های کاری مواد متعددی وجود دارد که با هدف پیشگیری از بروز حوادث مشابه تدوین گردیده اند، قوانینی که اجرای آن طبق قانون کار جمهوری اسلامی ایران برای کلیه کارگاه ها الزامی است.
وی، چند نمونه از این قوانین و آئین نامه ها را به شرح زیر نام برد:
مقررات ملی ساختمان ایران، مبحث سوم حفاظت ساختمان ها در مقابل حریق: این مقررات توسط وزارت مسکن و شهر سازی در 18 بند تدوین گردیده است که در این بندها به طور کلی بر ضوابطی که در ساختمان ها (اعم از مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی) بایستی به عنوان اصول حفاظت در برابر حریق رعایت شود، اشاره شده، مواردی نظیر پلکان خروج اضطراری، درهای خروج اضطراری و ... از جمله این موارد است.
ماده 1 آئین نامه ایمنی ساختمان کارگاه ها مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کلیه کارگاه ها را ملزم به رعایت استاندارد ها و مقررات ملی ساختمان که در بند قبل به آن اشاره گردید، نموده و در ماده 13، مسئولیت رعایت این مقررات را بر عهده کارفرما گذاشته است.
- مطابق با ماده 2 آئین نامه پیشگیری و مبارزه با آتش سوزی در کارگاه ها، کلیه کارگاه ها باید دارای وسایل و تجهیزات کافی و مناسب برای پیشگیری و مبارزه با آتش سوزی بوده و همواره اشخاص آموزش دیده در محل کارگاه حضور داشته باشند.
همچنین مطابق ماده 19 همین آئین نامه وجود خاموش کننده های دستی مناسب در کلیه محل ها الزامی است. طبق ماده 26 این آئین نامه کلیه کارخانجات، کارگاه ها، شرکت ها و مکان های عمومی باید مجهز به وسایل اعلام وقوع آتش باشند و صدای اعلام خطر برای کلیه اشخاص که در آنجا حضور دارند به صورت واضح قابل شنیدن باشد، همچنین طبق ماده 31 این آئین نامه تمرین های مربوط به تخلیه اماکن فوق باید حداقل هر 6 ماه یکبار انجام گیرد.
سرپرست دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کاشان تاکید کرد:موارد متعدد دیگری از این آئین نامه ها نیز وجود دارد که به اصل پیشگیری پرداخته اند. حال سوال این است که کدامیک از این موارد قانونی و آئین نامه ها در کارگاه تولیدی مذکور در خیابان جمهوری تهران رعایت گردیده بود؟
وی در خاتمه تاکید کرد که هنگام بروز حوادث همواره بدلیل وجود شرایط اضطراری ، تجمع افراد متفرقه و عدم تمرکز لازم مامورین امداد و نجات ، احتمال بروز اشتباهات انسانی افزایش می یابد که این مسئله خود موجب می گردد تا عملیات امداد و نجات با خطا هایی همراه شود، لیکن اجرای اصول پیشگیری قبل از وقوع حادثه با استفاده از مدل های علمی همیشه در شرایط آرام انجام می گیرد و به همین دلیل راهکار مطمئنتر و موثرتری محسوب می شود.
روابط عمومی دانشکده بهداشت
نظر دهید